Sociaal x Experimenteel = Creatie = het DNA van de stad Tilburg


Ontstaan vanuit ons verleden als arbeidersstad. We doen het samen en hebben hierbij oog voor elkaar. Daaruit ontstaan de mooiste experimenten. In Tilburg durven we veel en staan we open voor testfasen en experimenten. Ons fundament is creatie. Dat is de kracht van onze lokale economie en onze stad. Een stad met een hele grote maakindustrie en ontzettend veel opleidingen met grote talenten.

Doorvertaling naar de binnenstad

Specifiek voor de binnenstad is dat creatieve DNA heel goed door te vertalen en verder te ontwikkelen binnen verschillende thema’s.

Evenementen

We staan open voor grotere, iconische evenementen. Evenementen die een beleving brengen, extra bezoekers aantrekken en een blijvende waarde in de stad bieden. Evenementen die perfect in de openbare ruimte passen en de makerscultuur laten zien, zoals Kaapstad, Festival Circolo en het nieuwe Illustrada.

Meer kunst en beleving
in de openbare ruimte

Door ruimte te maken voor blijvende kunst- en cultuurelementen in de binnenstad laten we de dynamiek van de makerscultuur in Tilburg zien. Bezoekers maken zo op een laagdrempelige manier kennis met kunst en cultuur. Jonge kunstenaars en creatievelingen krijgen zo de kans om zich te ontwikkelen en hun creativiteit te delen. We kijken hiervoor o.a. naar de stad Nantes, waar de culturele elementen in de openbare ruimte jaarlijks miljoenen bezoekers trekt.

Meer creatieve initiatieven
vestigen in de stad

Een organische culturele as bestaat al in de binnenstad. Van de Willem II-straat tot aan de LocHal, met aan deze route veel (makers)cultuur van o.a. de Nieuwe Vorst, Paradox, Friandries en De Boemel. Hier staan ook interessante (leegstaande) panden, die geschikt zijn voor, nu nog ontbrekende, galerieën. Deze as heeft nog veel potentie voor uitbreiding van een ruimte waar culturele experimenten kunnen plaatsvinden.

Stadsforum

Het nieuwe Stadsforum is echt een kans voor de stad. Een mooi, open, cultureel gebied midden in het centrum omringd door theaters, de concertzaal, het Factorium en de culturele opleidingen. Door een goede programmering per locatie i.c.m. de openbare ruimte, kan het Stadsforum echt bijdragen aan de identiteit van de binnenstad.

Vragen & Suggesties

Please enable javascript to use this contact form.
Versturen